Friday, 2 October 2009

Veckospaning vecka 40

Här kommer 14 intryck från veckan som gått.

1. Augmented Reality
(Marketing Technology)
Den här veckan hörde jag talas om detta för första gången, fast jag egentligen redan såg det veckan innan när min kollega Micke visade mig Bionic Eye för iPhone. Augmented betyder ”förbättrad" eller "utökad" och Augmented Reality handlar om att kombinera verklighet och datorgenererad data. Detta skapar helt nya möjligheter för marknadsförare:


Läs mer om detta här.

2. Newsy - olika vinklingar på nyheter
(dagstidning)
På tal om journalistisk granskning. Newsy är ett litet företag som lägger ut korta inslag om aktuella nyheter där de använder material från andra nyhetskanaler. På så sätt visar de en nyhet utifrån olika vinklingar. Laddade ned deras iPhone app. Jag gillar detta! Kan absolut vara något för en svensk aktör att ta efter. Titta t.ex. på den här rapporteringen om brevduvan vs. Internet:


3. The Twitter Tim.es
(Marketing Technology, Dagstidning, Marknadsföring)
Här, alla kära nyhetstidningar, har ni något att tänka till på. Twitter Times är än så länge inte fullt publikt, men erbjuder en personligt anpassad nyhetssajt i realtid. Innehållet på sidan är genererat baserad på mitt Twitter-konto, d.v.s. de nyheter som visas räknas fram baserat på information om de personer jag följer och vad de länkar till.

4. Ett verkligt problem: Tiden det tar att skapa PDF!
(Marketing Automation)
Har hört det från två kunder den här veckan. Att PDF används för såväl korrektur som leverans till tryckeri är självklarheter, och hur dessa PDF skapas är inte heller något problem. Det som däremot är problem tiden det tar att skapa PDF:er. Framförallt låser det upp användarens arbetsstation. Jag har en lösning - Autoprint från Infomaker. Tar tacksamt emot tips på fler lösningar!
Självklart gäller det också att fundera på om man kan minska antalet korrekturvändor eller förenkla dokumenten och dess innehåll för att på sätt minska tiden som läggs på PDF-skapande.

5. Kontrollerad kommunikation - tid i onödan?
(Marknadsföring, Sociala medier)
Undrar hur mycket tid företag i genomsnitt lägger på att granska och godkänna en press-release innan den skickas ut? Undrar hur mycket som läggs på att granska och godkänna det som skrivs på en webbsida innan den publiceras? Fömodligen mycket, men kolla på detta:


Det ger en idé om hur mycket som händer på sociala medier just precis i detta nu. enligt AIIM Enterprise 2.0 Industry Watch har 70% av företagen ingen kontroll på vad som sägs i snabbmeddelanden, bloggar, wikis och i SMS. Man undrar varför så mycket energi läggs på det ”officiella” när det inofficiella blir allt viktigare. B2C och B2B inte längre ensamma. Lägg till C2B, C2E, E2C osv.

6. Kontrollerad kommunikation - en nödvändighet!
(Sociala medier)
På tal om att det sociala medier blir allt viktigare. Som företag måste man verkligen säkerställa att man inte ger konsumenter något dåligt att prata om. Konsekvenserna kan bli ödesdigra som de här fem exemplen visar.

7. Flash - passerat bäst före datum?
(Marketing Technology)
Jag har länge varit tveksam till Flash på webben. Det är helt enkelt för stängt. Jag tror också att Adobe börjar inse detta då diskussionen mer och mer styrs till Adobe AIR. Om man frågar Adobe vill säga. Google, Apple och till och med Microsoft pratar istället HMTL5. Jag hoppas på det senare och för att avsluta diskussionen om Flash vill jag citera Tommy Sundström som skriver följande om att Lowe Brindfors gjort sin nya sajt helt i Flash:
”Budskapet till kunderna blir att detta är en byrå som gör det snyggt, segt, omöjligt att läsa via mobil, otillgängligt, olänkbart och närapå omöjligt att googla något ur innehållet.”
8. Kloka ord om Digital Asset Management
(Digital Asset Management)
”It’s less and less about the repository and more about the workflow.”

9. Twingly Channels
(Marketing Technology, Marknadsföring)
Det finns två saker jag riktigt brinner för att testa. Den första är Twingly Channels som öppnade i beta denna vecka. Kommer göra underverk för nyhetsbevakning, men det stannar inte där. Jag ser stora möjligheter för företag, intressegrupper mm.

10. Google Wave
(Marketing Technology, Marknadsföring)
Sak nummer två är Google Wave som i veckan började testas i en liten skala. Liten förresten? 100.000 testare är bara litet i Googles värld. Jag är mycket, mycket spänd på detta. Tror att Google träffat helt rätt i detta. Idag är det konversationen som är det viktiga och med Google Wave placerar sig Google återigen som spindeln i nätet, precis som det gjort med ”information”. Om 00-talet var årtiondet då informationen blev tillgängligt kan 2010-talet då konversationen blir tillgänglig. Vad är Google Wave? Det är ett online-verktyg för kommunikation och samarbete. Inte bara text utan också bilder, video, kartor osv.

11. Nytänkande i musikindustrin
(Marknadsföring)
En analytiker på Forrester har tänkt till och formulerat något riktigt intressant. Debatten har alltid handlat om skivbolagen och artisterna, när det egentligen är konsumenten som borde vara i fokus.
”The labels need to sell consumers something they don't already have”
(kommentar: alla har redan tankat ned musikfiler. Det är inget nytt)
Dessa tankar kanske också är något som förlagsbranschen borde snegla på?

12. En generationsfråga?
(Marknadsföring)
Hur lätt är det inte att utgå från sig själv, sina egna värderingar och vad man själv tycker och tänker? Det kanske till och med är det naturliga, men det är farligt om använder det som utgångspunkt för att fatta beslut i marknadsföringsfrågor. Micco Grönholm har skrivit ett mycket läsvärt inlägg om våra fem generationsmarknader. Rekommenderas!

13. Kommer Apple rädda förlags- och tidningsbranschen?
(Dagstidning, Marketing Technology)
Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om det blev just så. Spekulationerna kring Apples ”Tablet Device” som förväntas komma i början av nästa börjar ta fart ordentligt. AppleInsider rapporterar om ett rykte att Apple varit i kontakt med förlag om att lägga upp material på iTunes. Om det är någon som kan få fart på bok-, magasins- och tidningsläsandet på annat än papper så är det just Apple. Jag är förväntansfull, och jag kan samtidigt inte låta bli att fundera på vad Apple vill med sitt gigantiska data center som byggs i North Carolina?

14. Betydande och relevant journalistik genom kollektiv
(Dagstidning)
Anders Mildner har skrivit ett inlägg med en intressant vinkling på projektet Mindpark:
”Från ett traditionellt medieperspektiv hade detta varit en jättesatsning. Tänk er något liknande i en dagstidning! Nu visar Mindpark hur man med lätta fötter kan skapa betydande, relevant och initierad journalistik genom att öppet och inbjudande använda ett stort kollektivs kunskapsresurs.”

No comments:

Post a Comment