Friday, 16 October 2009

Nyheter från min morgontidning

Igår fick jag ett brev. I morse läste jag en artikel i min morgontidning.

Artikeln jag läste handlade om beslutet som koncernledningen för NTM fattat, om att bygga ett nytt tryckeri. Tryckeriet planeras vara färdigt i slutet av 2011 eller i början av 2012. Satsningen handlar naturligtvis om att effektivisera och spara pengar. Artikeln nämner också att det här visar koncernledningens tro på papperstidningen.

Onekligen.

Brevet då?
Rubriken lyder:
”Vår ambition måste hela tiden vara att fortsätta göra Sveriges bästa dagstidning!”
Brevet är underskrivet av marknadschefen på samma tidning som jag läste artikeln i och säger i princip att – vi är bra, men vi måste bli ännu bättre och vi har massor med spännande framför oss. Bland det nya spännande radas saker som bättre fördjupning, mer kommentarer och analyser i tidningen och mer bredd genom bl.a. temabilagor upp. Där står också något som verkligen fångade min uppmärksamhet:
”Vi siktar mot en nyttigare, mer färgstark lokal morgontidning som tar smarta grepp för att guida dig som läsare genom nyhetsflödet”
Det här är bra. Det här vill jag ha. Ni har väckt min nyfikenhet.
Lite längre ned, eller rättare sagt långt ned i brevet kommer emellertid det jag befarat och väntat på.
”Våra ambitioner att fortsätta ligga i framkant på utvecklingen, tillsammans med ökade kostnader för papper, tryck och distribution, gör att vi kommer att justera priset…”
Där kom det. Jag får betala mer från och med den 1:e november.

Nu får ni inte tro att jag är jättesur över att betala mer. Det är inte det jag reagerar mot. Det jag reagerar mot är den osäkerhet jag tycker mig kunna läsa mellan raderna.

Så här är det. Jag kommer inte säga upp min prenumeration i och med detta eftersom jag trots allt tycker morgontidningen ger mig ett värde större än det pris jag betalar. Problemet är bara att detta värde minskar för varje år som går. Tiden jag spenderar med min morgontidning minskar för varje dag som går, och om nu kostnaden också ökar så dröjer det inte länge för tiden är inne då jag faktiskt säger upp min prenumeration och det vill jag inte. Jag vill fortsätta läsa min morgontidning och jag vill att den skall vara relevant.

Jag förutsätter att min morgontidning också vill vara relevant för mig i framtiden och jag förutsätter att de har en plan för hur de skall vara det. Jag är dock inte övertygad om att så är fallet. Varför?
  1. Min morgontidning har aldrig frågat mig vad jag vill ha. Visst, jag inser att det säkert har gjort massor med läsarundersökningar men jag känner mig ändå inte tillfrågad.
  2. Innehållet i artikeln befäster det jag befarar - att koncernledning fastnat i status quo-fällan
  3. Brevet beskriver inget konkret och förmedlar osäkerhet. Lyssna t.ex på rubriken. Varför skriva ”Vår ambition måste hela tiden vara…”. Är den inte det? Varför i så fall inte skriva ”Vår ambition är att hela tiden…”

Som jag sa vill jag se:
  • Nytta (= mer relevant material)
  • Mer färgstark (= ta mer ståndpunkt, var inte så fånigt objektiva)
  • Lokal (= jag bryr mig inte om Kinda, Börsen, Utrikes etc.)
  • Smarta grepp för att guida mig. Absolut. Guida mig så följer jag!
Om jag får det här betalar jag gärna. Upp till bevis!

Jag blir dock orolig när jag läser allt det andra. Allt verkar gå ut på att göra ”mer” av allt som redan görs. Mer brukar ofta också innebära dyrare.

Som en hängiven anhängare av Blue Ocean Strategy tror jag lösningen snarare ligger i att positionera om sig. Definiera om produkten. Modellen är:
  1. Identifiera vilka konkurrensfaktorer morgontidningarna har idag
  2. Ta sedan bort några av dom sakerna helt och hållet, d.v.s. sluta göra det ni gör idag
  3. Addera någon eller några helt nya saker. Saker ni inte alls gör idag.
Ni skulle t.ex. kunna sluta med börssidorna. Familjesidorna skulle ni också kunna tas bort. Starta istället upp en separat lokal webb-tjänst för detta. Tänk craiglist fast för familjeannonser.
Ni skulle också kunna sluta med utgivning på måndag, tisdag och onsdag och istället börja ge ut en riktig och fullgod söndagstidning. Då har jag nämligen både tid och önskan att läsa.
Sedan skulle ni också sluta med att konkurrera mellan era egna kanaler. Använd istället varje kanal till vad den är bäst på. Använd TV och webb för senaste nytt, använd papperstidning för fördjupning, analys och guider samt komplettera med webben för konversation/dialog.

Som jag sa. Ni har aldrig frågat mig. Jag ställer gärna upp och ger idéer. Jag vill verkligen ha en relevant morgontidning.

Upp till bevis!

No comments:

Post a Comment