Monday, 20 April 2009

Tidningssidan är död, länge leve nyheten

Varför ser dagstidningarnas webbsajter fortfarande ut som en tidningssida?

Ja, jag vet. Det finns många förklaringar och kanske också en och annan fördel. Jag kan t.ex. se klara fördelar i form av sammanhanget. Det är t.ex. precis det som Google utnyttjar när den visar annonser som hör ihop med sammanhanget på webbsidan. Men i ärlighetens namn, nyttjar dagstidningarna detta sammanhang fullt ut? 

I papperstidningen kan en artikel bara finnas på ett ställe, t.ex. under näringslivssidorna. På webben är det emellertid helt annorlunda. Där kan en artikel visas på massor med ställen. Helt enkelt alla ställen den tillför något till sammanhanget. 

I papperstidningen är sammanhanget alltid begränsat till tidningens avdelningar. Det finns visserligen undantag så som tema-bilagor osv, men de är just undantag. På webben skulle dessa saker inte behöva vara några undantag. Det konstiga är förresten att de inte ens verkar finns på webben?När såg du t.ex en tema-bilaga på en dagstidnings webbsida senast? Jag kan aldrig komma på att jag sett någon överhuvudtaget!

Vad skulle man då kunna nyttja webbens möjligheter till? Vilka andra sammanhang skulle vara intressanta? 

En sak som webben skulle kunna utnyttja bättre än papperstidningen är Plats. Så gott som alla nyheter handlar om en plats eller i alla fall något som skulle kunna relateras till på en karta så varför inte visa en karta istället för en traditionell tidningssida? Fotografens kameror kan redan registrera GPS-koordinater. Det skulle inte vara så svårt för reportrar att göra detsamma. Genom att visa en interaktiv karta skulle man kunna presentera nyheter på ett helt nytt sätt.

Nästa sammanhang är Tid. Tidpunkt för när en artikel eller notis publicerats brukar visserligen visas på de flesta webbsajter, men jag är mer intresserad av den tid som artikeln relaterar till. Om ett varsel lades den 16:e april är det den tiden som är intressant - inte att artikeln om det publicerades den 17:e mars. På samma sätt gäller att om en rapport släpps den 22:a är det den dagen som är intressant även om det bara är den 20:e idag när artikeln om den publiceras. 

Genom att hantera tid på detta sätt skulle man kunna presentera tidningen som en kalender. Kalendern är något som alla vana att bläddra i. Det skulle vara intuitivt och andas "aktuellt". Kalendern skulle dessutom kunna innehålla saker i framtiden (exemplet om rapporten ovan). På så sätt skulle tidningarna kunna komma bort från problemet om de bara skriver om "gårdagens nyheter". 

Varken karta eller kalender skulle vara speciellt svåra att införa som alternativa eller kompletterande vyer. Ni som kör Mac OS X och har lekt med Keynote vet vad "the Cube effect" skulle kunna innebära i detta sammanhang. Tänk er att kunna växla mellan de olika vyerna på det sättet.

För att dra ännu större växlar. Tänk vad detta skulle kunna innebära när det gäller att involvera läsarna? En läsare som ser att deras hem är en stor tom fläck på kartan kanske reagerar och tipsar om en bra story. Framförallt om de dessutom kunde se att en reporter finns i närheten. En annan kanske reagerar när de ser att rapporten X släpps om två dagar och tipsar om en vinkling som annars skulle glömts bort? Möjligheterna för marknad är än större och så självklara att jag inte ens tänker nämna dom.

Finns det ännu fler sammanhang eller indelningar? Självklart. Man kan presentera artiklar utifrån Vem. Det innefattar på vem de handlar om samt vem som skrivit artikeln. Allt skulle presenteras som ett stort fotogalleri. Hur, skulle kunna innefatta hur artikeln eller nyheten kom till, t.ex. via tips, grävande journalistik, telegram osv.

Det finns säkert ännu mer goda idéer. Det viktiga är dock att inse att den traditionella tidningssidan är död men att dess beståndsdelar, d.v.s. artiklar, nyheter och bilder har goda framtidsutsikter. Bara de får tillåtelse att leva fritt - oberoende av sammanhang.

1 comment:

 1. Håller med fullständigt i tankarna kring hur ”stelt” tidningar presenterar sina nyheter på webben. Ett intressant undantag är norska lokalavisen Budstikka där man kan söka nyheter både via karta och i tid.

  http://www.budstikka.no/pub2/jsp/news_event_map/hendelseskart.jsp

  http://www.budstikka.no/sec_nyheter/sec_hendelseslogg/

  http://www.budstikka.no/sec_forbruker/sec_turstikka/

  http://diverse.budstikka.no/snegler/

  ReplyDelete