Friday, 27 February 2009

Rekommendera min bild, tack!

Skickade idag iväg ett mail till företaget bakom en programvara för Digital Asset Management. Precis som jag skrev igår fick jag nämligen anledning att återkomma till ämnet rekommendationer av bilder i bilddatabaser. Det blev dock tidigare än väntat.

Det som ledde fram till mailet var ett samtal under dagen. Samtalet handlade om just "Rating" av bilder. Det vi båda ville uppnå var att "Rating" skall fungera som det gör på Amazon eller för den del på ica.se där man kan betygsätta recept. I båda fallen kan alla som vill sätta betyg. Det betyg som sedan visas på sajten är genomsnittsbetyget. Självklart, eller hur? Tyvärr inte i bilddatabasernas och bildbehandlingsprogrammens värld. Där finns ett fält där fotografen eller administratören kan sätta betyg på bilden. Vilka kriterier denne sedan utgår från när betyg sätts kan självklart variera från person till person. Bara för att fotografen tycker att bilden är en femma betyder inte att jag tycker samma sak.

Betyg på bilder är en mycket viktig hjälp för användare att välja bilder. Framförallt kan det bidra till att användare söker sig till saker de annars inte skulle tittat på. Det kan t.ex. vara det som ligger bakom funktioner som "De som tittat på denna bild har också tittat på de här...".

Mailet jag skickade innehöll bl.a. en "feature request" för en sådan funktion, d.v.s. möjlighet för andra användare att betygsätta bilder samt en funktion som visar snittbetyget. Det skulle i alla fall vara en bra start. Man kan självklart också fundera vidare. Vad är det som gör en bild bra eller dålig? En bild kan vara helt rätt för ett visst ändamål, men tvärfel för ett annat. Enda sättet att komma runt det är kanske att komplettera med ytterligare en funktion. Funktionen att kunna kommentera. Det var i alla fall vad jag föreslog utvecklaren.

No comments:

Post a Comment