Tuesday, 24 February 2009

Dagstidningarnas bortglömda guldgruva?

Jag har alltid sagt att dagstidningarnas största tillgång är deras prenumerantregister. Precis på samma sätt som kundregistret utgör ett stort värde för ett företag är tidningens prenumeranter otroligt viktiga för tidningen. Inte minst med tanke på att tidningen har tillåtelse att leverera dag in och dag ut. Fram till nu har jag bara inte hittat ett bra sätt att nyttja det på.

Fram till nu vill säga. När jag läste om Matter väcktes en tanke. Varför skulle inte tidningsbudet kunna bära med sig mer än tidningen? Kvällstidningarna har redan börjat erbjuda filmer, kokböcker och andra saker tillsammans med tidningen. Det borde morgontidningarna också kunna göra. Jag kan tänka mig att många annonsörer skulle vilja nyttja tidningarnas distributionsnät för att nå ut till potentiella kunder. Jag kan också, som prenumerant, tänka mig att fylla i ett formulär om vad som intresserar mig i utbyte mot att få riktad reklam. Förutom att erbjuda annonsörer möjlighet att kommunicera reklambudskap i papperstidningen och på webben skulle tidningarna faktiskt också kunna erbjuda en kanal för att skicka fysiska varor direkt till målgruppens brevlåda.

Det finns förmodligen begränsningar för vad som är möjligt distribuera tillsammans med tidningen men möjligheterna borde ändå vara stora. Varuprover, rabattkuponger eller till och med hela leveranser. Hur som hest skulle detta vara ett sätt för tidningarna att knapra i sig en del av DR-biten i reklamkakan och det skulle dessutom vara något som kvälls- och gratistidningarna inte kan konkurrera med. Det skulle framförallt också vara ett sätt att finansiera delar av distributionskostnaden.

Det kanske är dags för dagstidningarna att börja gräva guld i sina prenumerantregister? Det är kanske också är dags för mjölkbudets återkomst - i tidningsbudets kostym?

No comments:

Post a Comment